Ormusmäen linnoitteet
Ormusmäen kalliolinnake muodostuu neljästä kallioon louhitusta luolatilasta sekä kallion reunoille ja päälle sijoittuvista tuliasemista ja yhdyshaudoista. Yksityiskohtaiset linnoitussuunnitelmat ja selostukset mäen linnoitteista kuitenkin puuttuvat, joten seuraava esittely perustuu osittain vertailevaan maastotutkimukseen eri linnoituskohteissa.
Luolat
Luolista suurin (L1) sijaitsee mäen eteläosassa. Luolalle johtavaan rotkoon on tullut etelästä yhdystie, mutta se on hävinnyt ja luolan rotkokin on aluskasvillisuuden täyttämä. Luolan eteisellä varustettu sisäänkäynti on ollut pääsisäänkäyntinä koko linnakkeeseen. Luolaa voisi kutsua keskuskasematiksi, sillä sinne on ollut tarkoitus sijoittaa pääosa linnakkeen majoitustiloista, komentopaikka, puhelinyhteys jne. Luola on pinta-alaltaan 100 m2 ja korkeudeltaan noin 3,5 metriä. Luola on varustettu betoniseinillä ja aaltopeltisellä sisäkatolla, josta saattaa olla osia jäljellä. Luolan perältä nousee yhdyskäytävä ja portaat luolaan 2, kulkuaukko on kuitenkin muurattu umpeen.
Keskimmäinen luola (L2) on enemmänkin yhdystunneli kallion läpi ilman ovia. Tunneli on mahdollisesti suunniteltu sirpalesuojaksi. Luolan pinta-ala on noin 2 m2 ja korkeus noin 2 metriä. Luolassa on betoniset seinät sekä umpeen muurattu oviaukko luolaan 1. Aaltopeltinen sisäkatto puuttuu.
Läntinen luola (L3) on pinta-alaltaan noin 20 m2 ja se on varustettu kahdella sisäänkäynnillä. Luolan pääsisäänkäynti on Ormusmäen läntisen kaponieerin (K1) luona ja se on varustettu uudella ovella ja tuuletushormilla ilmeisesti toisen maailmansodan aikana. Luola on tarkoitettu luultavasto kaponieerin miehistö- ja ammussuojaksi. Luolan takaosasta johtaa tikapuut pienen aukon kautta ylös yhdyshautaan. Tällainen rakenne tiedetään Malmin alueella myös toisessa linnoituskohteessa.
Itäinen luola (L4) on pinta-alaltaan noin 20 m2 ja korkeudeltaan noin 3 metriä. Se on varustettu kahdella oviaukolla, joista toinen johtaa mäen keskellä sijaitsevaan suureen "kraateriin", toinen Ormusmäen itäiseen kaponieeriin (K2) ja on varustettu ovella. Luolassa on betoniset seinät mutta aaltopeltikatto on poistettu.
Ormusmäen linnoitteet. Numerot viittaavat tekstiin.Taisteluasemat
Kallion reunoilla ja laella sijaitsevat yhdyshaudat ja lähipuolustukseen tarkoitetut jalkaväen betoniset ampumahaudat (1), joita on kuusi pätkää, pituudeltaan 3-8 metriä, yhteensä noin 30 metriä. Torjuntasuuntina on pohjoinen ja itä. Ampumahaudat on varustettu ampumakorokkein ja muutamin paikoin myös ampumatarvikekomeroin, joita on mäellä 7 kappaletta (2). Haudat ovat osittain täyttyneet maa-aineksesta ja roskista, mutta muutamin paikoin ovat haudat melko edustavassa kunnossa. Yhdyshautojen reunoilla on muutamin paikoin reikiä, joiden käyttötarkoitus on epäselvä. Mäen luoteisosassa on kallion kylkeä louhittu mahdollisesti taisteluhautaa tai tuliasemaa varten, mutta työ on jäänyt kesken. Samoin erottuu kallion päällä jälkiä mahdollisesta aloitetusta yhdyshaudan louhinnasta, jonka tarkoituksena olisi ollut yhdistää itälaidan taisteluhauta mäen keskiosiin. Mäen koillisosassa on yhdet hautaan johtavat portaat (3).
Jalkaväen taisteluasemien lisäksi on mäen pohjoisosassa kaksi tähystysasemaa (4), joista toisen yhteydessä on pieni suojatila, kooltaan noin 3 m2. Molemmat tähystysasemat on suunnattu pohjoiseen. Konekivääriasemia mäellä on vain yksi (5), torjuntasuuntana itä, ja sekin lähes kokonaan betonilohkareiden täyttämä.
Valmiiden tai puolivalmiiden rakenteiden lisäksi mäellä on useita keskeneräiseksi jääneitä kuoppia, joista osa on tunnistettavissa tuliasemiksi. Suurimmat kuopat ovat yhteydessä mäen pienempiin luolasuojiin (L3 ja L4) ja muodostavat länteen ja itään suunnatut kaponieerit (K1 ja K2). Kaponieerien aseistukseksi on luultavasti suunniteltu yhtä 57mm kaponieeritykkiä. Mäen länsi- ja itälaidalla on lisäksi pienemmät keskeneräiset kuopat (6), joista varsinkin länsilaidan kuoppa viittaa tuliasemaan, torjuntasuuntana luode.
Kallion korkeimman kohdan tuntumassa on suuri louhittu "kraateri" (7), joka yhdistää luolatilat pohjoisosan taisteluasemiin. Ormusmäen ympäristöä hallitseva sijainti ja louhoksen koko viittaavat mahdollisesti siihen, että paikalle on ollut tarkoitus rakentaa panssarikomentopaikka, joista on arkistosta löytynyt mainintoja ilman sijoituspaikkoja. Tämä on kuitenkin toistaiseksi vain arvailua, ellei arkistosta löydy täsmentäviä lisätietoja.
Ormusmäen keskitetty luolarakentaminen on ainutlaatuista koko linnoitusalueella. Luolarakenteisiin liittyvät kaponieeriasemat ovat myös poikkeuksellisen tiiviisti sijoitettu. Osittain tällaisiin ratkaisuihin on luonnollisesti vaikuttanut paikalliset maasto-olot, mutta kokonaisuutena vaikuttaa Ormusmäen kalliolinnake olleen Suomen oloissa huomattavasti aikaansa edellä.
Edellinen sivu - Aloitussivu - Seuraava sivu
© 2003